Architectuur & interieur

Villa Magnolia, een huis met een verhaal

Als u voor het eerst via de oprijlaan de Villa tegemoet rijdt, valt het statige en serieuze aangezicht van de Villa meteen op. Het authentieke houtwerk maar ook de vele bloemen en planten geven het huis een zachter en verwelkomend karakter. De ingang wordt begeleid door zuilen, een neoklassieke invloed, maar de rest van de Villa is ontworpen in Jugendstil, of Art Nouveau. Deze stijlelementen zijn het best terug te zien door een wandeling te maken rondom het huis. De Villa heeft veel bogen, rondingen, glas-in-lood en speelse balkons. Door het hele huis stroomt natuurlijk licht dat er voor zorgt dat de Villa binnen een zeer aangename, warme en prettige uitstraling heeft.

De bouw

De Villa is in 1910 gebouwd als woning voor een vooraanstaande familie. Het gebouw weerspiegelt een tijdsperk waarin vrije tijd steeds belangrijker werd, iets wat terugkomt in de aanwezigheid van de vele grote salons en balkons.Het huis is ontworpen door A.L.J. Goethals, de zoon van een lokale aannemer, die na bij zijn vader in de leer te zijn geweest naar Rotterdam vertrok om architectuur te studeren. Tijdens een studieperiode in Brussel kwam hij voor het eerst in aanraking met Jugendstil en ontwikkelde een voorliefde voor deze sierlijke stijl. Na zijn studie keerde Goethals terug naar Middelburg waar hij samen met zijn vader het bedrijf C.A. Goethals en Zoon startte, een ontwerp- en aannemersbureau. Een van de eerste opdrachten die ze ontvangen was voor het kantoor van J.A. Zip van Teylingen, een handelsfirma in Middelburg, waar een van de zonen van de familie van Teylingen werkte. Het kantoorgebouw onder ontwerp van Goethals is een eclectische mix van stijlen: de begane grond is in Jugendstil gebouwd maar de bovenste verdiepingen hebben meer weg van een middeleeuws kasteel. Goethals bleef zijn stijl ontwikkelen, in eerste instantie door het ontwerp van kantoorpanden maar later ook in de bouw van woonhuizen zoals de Villa.

De opdracht voor de bouw van Villa Magnolia werd onder openbare aanbesteding geplaatst. Deze aanbesteding werd in eerste instantie gewonnen door een lokaal bedrijf. Maar gedurende het bouwproces ging dit bedrijf helaas failliet. C.A. Goethals en Zoon hebben toen besloten om de bouw van de Villa zelf af te ronden, volgens de hoogste standaarden en met de beste materialen. In het originele bestek werd vermeld dat alle verf van de hoogste standaard moest zijn, dat de volgende laag pas aangebracht mocht worden als de eerste laag droog was en werden verdere kwaliteitseisen gesteld. Dit bestek is dan ook een goed voorbeeld van de werkstijl van A.J. Goethals. Het is zijn finesse die leidraad is geworden voor onze filosofie. Wij zetten zijn traditie van grandeur gecombineerd met aandacht voor detail voort, in een moderne setting.

't Hof Janse

In 2013 heeft Villa Magnolia de boerderij 't Hof Janse aangekocht. Dit naburig complex is eind 19e eeuw gebouwd als boerenbedrijf van de familie Janse. De boerderij is ruim een eeuw in handen van de familie gebleven en al die tijd in bedrijf geweest. Toen de laatste bewoner vertrok heeft Villa Magnolia de gebouwen en landerijen aangekocht. Samen met HBA/Hirsh Bedner Associates uit Londen heeft Villa Magnolia de boerderij volledig gerenoveerd. Het resultaat hiervan zijn prachtige, luxe vertrekken met aandacht voor het verleden en de karakteristieke elementen van de boerderij.