Geschiedenis

De familie Van Teylingen

Het verhaal van de Villa begint in 1910 toen de eerste plannen werden getekend voor de constructie van de toekomstige woning van de familie Van Teylingen. De architect die het huis heeft ontworpen was een lokale ambachtsman uit Middelburg die na in de leer bij zijn vader te zijn geweest architectuur studeerde in Rotterdam en Brussel. Het was in Brussel dat A.L.J. Goethals voor het eerst in aanraking kwam met Jugendstil, of Art Nouveau, de stijl die voor het bijzondere karakter van de Villa zorgt.

De architect wilde niets anders dan de beste producten voor zijn project; het mooiste marmer voor de schoorsteenmantels, de beste vaklui en de kleurrijkste verf. De bouw van de Villa was een duur project voor de familie Van Teylingen, die de Villa betrokken zodra deze af was. C.J.J.A. van Teylingen was een jonkheer die bekend stond om zijn bestuurlijke gave. Hij was de burgemeester van Nieuw- en St. Joosland en Ritthem, en bovenal lid van de Gedeputeerde Staten van Zeeland. De oudste van zijn twee ongetrouwde zonen, die bij hem in de Villa woonden, was de burgermeester van Oostkapelle en Serooskerke en diende in die rol de gemeenschap voor meer dan 40 jaar.
Gedurende de tijd dat de Familie Van Teylingen in de Villa woonde, veranderde technologie aardig wat in het dagelijks leven van de gezinsleden. De Villa was een van de eerste huizen in Oostkapelle die op de gasleiding werden aangesloten. Ook was de Familie Van Teylingen een van de eerste families in Oostkapelle die over elektriciteit, stromend water en een telefoonaansluiting beschikten.

Landbouwschool

Nadat de familie de Villa verkocht, werd deze in gebruik genomen als landbouwschool in 1946. Op deze school leerden jongens uit de omgeving alles over het boerenbedrijf. Lessen over het gebruik van gereedschap, oogsten van gewassen en aardappelselectie vulden het curriculum. Sommige van deze lessen werden gegeven bij de leerlingen thuis op de boerderij. De directeur van de school betrok de bovenste verdieping van de Villa. De rest van de woning werd grondig verbouwd om de school te kunnen huisvesten.

Toeristische bestemming

Nadat de school in 1964 haar deuren sloot heeft de Villa aan meerdere families onderdak geboden. In 1970 kreeg de Villa voor het eerst een toeristische bestemming. Een pension met de naam "de Dolfijn" opende haar deuren. In 1984 kwam de Villa in handen van de Familie Troy, die na zorgvuldige renovatie de Villa haar originele naam terug gaf en in gebruik nam als hotel. De familie Troy zorgt nu al twee generaties met de grootst mogelijke aandacht voor het karakteristieke gebouw en waakt ervoor dat de grandeur niet verloren gaat.