Bezienswaardigheden

De bezienswaardigheden in de buurt van Villa Magnolia

Er valt ontzettend veel te ontdekken op Walcheren. Of u nu een actieve vakantie wil, geïnteresseerd bent in kunst of juist in gastronomie, u vindt het allemaal op Walcheren. Wij hebben onze favorieten alvast voor u gebundeld. U ontdekt ze via deze link, in onze digitale reisgids. 
Op deze pagina vertellen we u graag meer over wat er te zien, doen en beleven valt in Villa Magnolia en haar omgeving.

Oostkapelle

Oostkapelle lijkt haar naam te hebben ontleend aan de kerk die ooit het centrum van de gemeente was. De kerk die in het dorpscentrum staat is een van de oudste gebouwen van Walcheren. De toren is meer dan 40 meter hoog. Tijdens het beleg van Middelburg in 157 werd een groot gedeelte van de kerk vernield. Oostkapelle stond lang bekend als boerendorp. Pas in de late 19e eeuw toen vrije tijd en toerisme belangrijke werd veranderde het karakter van Oostkapelle en werd het een populaire vakantiebestemming. Tegenwoordig vind u er genoeg eetgelegenheden en leuke winkeltjes die het zeker een bezoekje waard zijn. 

Omgeving

Oostkapelle ligt op het prachtige schiereiland Walcheren. De bewoners spreken echter nog steeds over het eiland. Het is de enige plek in Nederland waar bossen, duinen en strand en landerijen samen te vinden zijn. Vlakbij Oostkapelle ligt Domburg, de historische stad Veere en Middelburg, de hoofdstad van de provincie Zeeland. Villa Magnolia ligt op de Manteling. Dit prachtige gebied, dat meer dan 740 hectare groot is, was ooit waar rijke families naar toe kwamen gedurende de zomer. Velen van hen lieten prachtige huizen bouwen. Veel van deze 'buitenplaatsen' kunnen nog steeds bezocht worden. Vandaag de dag biedt de Manteling fantastische natuur, wandel- en fietspaden en prachtige stranden. Om meer te weten te komen over de rijke geschiedenis van de Manteling kunt u museum Terra Maris bezoeken, naast Kasteel Westhoven.Oranjezon is ook een bezoek waard. Dit natuurreservaat is een voormalige waterwinning. Het water werd door de duinen gefilterd en geëxporteerd. Jaren van extractie, filtering en het mixen van zoet en zout water zorgden ervoor dat het landschap veranderde. De duinen werden zwakker, inheemse planten verdwenen en met hen veel wilde dieren. In 1995 is besloten deze verwoesting een halt toe te roepen. Stichting het Zeeuws Landschap heeft de afgelopen twintig jaar gewerkt aan het herstellen van het gebied. Vandaag de dag kunt u het park tegen een kleine vergoeding bezoeken en genieten van de wandelpaden. U kunt er damherten en reeën spotten, maar ook Konik paarden. Deze primitieve paarden worden ingezet om de duinen af te grazen. Dit helpt de natuur te herstellen en creëert een grotere variëteit aan begroeiing.
Honden zijn niet toegestaan in het park.

Dicht bij Oostkapelle ligt het Grijpskerke. Dit dorp met 1300 inwoners huisvest ook meerdere bijenkolonies. Imkerij Poppendamme heeft een expositie over honingproductie door de jaren heen en laat ook een kolonie aan het werk zien. Er is een zonnig terras waar u kunt genieten van koffie, taart en het befaamde huisgemaakte honingijs. In de winkel van de imkerij vindt u allerlei producten op basis van honing zoals honingwijn, snoep, zeep of kaarsen. De imkerij verwelkomt gasten van dinsdag tot zaterdag van 10:00 tot 17:00 in het hoogseizoen, of ieder zaterdag in het naseizoen. In juli en augustus is de imkerij ook op maandag geopend.

Oostkapelle en water

In Zeeland leeft men met en van de zee. De provincie staat bekend om haar mosselen, schaal- en schelpdieren en vis. De beste mosselen vindt u rondom Yerseke. Wist u dat u tot 10 kilo schelpdieren mag rapen op de stranden? Soms zijn er mensen die ze ter plaatse bereiden!Maar onze relatie met de zee is niet altijd goed geweest. Veel mensen zijn bekend met de watersnoodramp van 1953 toen een groot gedeelte van Zeeland onder water kwam te staan. Als antwoord op deze ramp zijn de Delta Werken gebouwd die de zee temmen waar dat nodig is. Dit industriële wonder kunt u bij Neeltje Jans bezoeken.
Walcheren echter, had minder last van de ramp in 1953. Een decennium eerder werd Walcheren reeds getroffen door haar eigen ramp. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn de dijken gebombardeerd waardoor het hele eiland onderliep. De landerijen rondom de Villa en boerderij 't Hof Janse stonden onder water. Men kon niet langer over straat lopen maar staand roeien in kleine bootjes. Walcheren heeft bijna een jaar onder water gestaan. Dit is nog te zien aan de vloer van de Boerderij, waar de originele tegels zijn gerestaureerd.In Zeeland weten we inmiddels dat de zee niet te temmen valt, maar reageert op wat er op het land gebeurt. De zee past zichzelf aan en de Zeeuwen passen zich aan op de zee.

Middelburg

Op een half uur fietsen, vindt u Middelburg. Daar kunt u wandelen door de vele hofjes van de stad, genieten van koffie met een Zeeuwse bolus op de gezellige terrassen die overal door de stad heen te vinden zijn of een bezoek brengen aan een van de vele musea of galeries. Iedere donderdag is er een weekmarkt waar u een grote variëteit aan lokale producten en exotisch fruit vindt. Rondom het marktplein liggen de drukke winkelstraten. Gedurende de zomer zijn er allerlei culturele en muzikale festivals die een leuk dagje uit vormen voor het hele gezin. 

Een van de mooiste bezienswaardigheden in Middelburg is de abdij. Sinds de 12e eeuw woonden er monniken in Middelburg. Na het beleg van Middelburg dat plaatsvond tijdens de tachtigjarige oorlog kwam de ooit zo Spaansgezinde stad onder het regime van Willen van Oranje. De abdij werd een administratief centrum waar de Munt en Provinciale Staten huisden, en waar nog later het befaamde Zeeuws Museum in kwam.
Naast deze bijzondere kerk vindt u ook een van de oudste synagogen van Nederland in Middelburg. Deze structuur stamt uit 1705, en was de eerste Nederlandse synagoge die buiten Amsterdam gebouwd werd. In de 18e eeuw had Middelburg een grote joodse gemeenschap. De geschiedenis van die gemeenschap en het gebouw is aan de buitenzijde al te zien. Mocht u meer willen weten over de synagoge en het gebruik er van, dan is het de moeite waard om eens te kijken naar de openbare agenda van de gemeenschap of contact op te nemen met de synagoge.Aan de korte kant van de markt vindt u de Vleeshal, een voormalige markt die veranderd is in een centrum voor hedendaagse kunst. De toegang tot deze ruimte verkrijgt u door een vrijwillige bijdrage te geven. Aan de achterzijde van het gebouw bevindt zich de Roosevelt Academy, een van de eerste University Colleges van Nederland. Middelburg heeft restaurants voor iedere portemonnee. Wat ze allemaal doen, is koken met grote aandacht voor lokale en duurzame producten. We vertellen u graag over onze favorieten en helpen u met het reserveren van een tafel.

Domburg

Domburg is het bruisende tegenbeeld van het rustige en ontspannen Oostkapelle. De stad, die direct aan zee ligt, kent een grote historie. Zo zijn er overblijfselen gevonden van een tempel die in de 7e eeuw werd gebouwd, toen Zeeland onderdeel was van het Romeinse Rijk. De tempel was gebouwd om Nehalennia te eren, de beschermheilige van de zeevaarders. De aanwezigheid van de tempel lijkt aan te geven dat in vroegere tijden Domburg afhankelijk was van visserij en handel. Vanaf de 18e eeuw ontwikkelde de stad zich als wellness gebied en lieten invloedrijke families strandhuizen bouwen. Vandaag de dag is Domburg een druk bezochte badplaats met spa's, een levendig centrum en uitstekende restaurants. We nodigen u uit om Domburg te bezoeken voor de verste vis, de gezellige strandpaviljoens en de vele restaurants. We delen graag onze favorieten met u. Er wordt weleens gezegd dat de manier waarop de zon reflecteert in de Noordzee ervoor zorgt dat de Nederlandse lucht een bijzondere, heldere uitstraling heeft. Dit licht was vroeger al een inspiratie voor schilders. Het aangezicht verandert iedere keer weer door de sterke winden aan de kust die de wolken voorbij doen waaien. Het was dit licht gecombineerd met de reputatie van Domburg dat een grote groep artiesten waaronder Jan Toorop en Piet Mondriaan zich in de regio vestigden. Zij verbleven een aantal seizoenen in Domburg waar een ware kunst scene ontstond. Een aantal van de werken van Mondriaan, zoals Kerk te Oostkapelle (1908-1909, Gemeentemuseum Den Haag) zijn in de omgeving geschilderd. Het artistiek karkater van Domburg is door de jaren heen ongewijzigd gebleven.

Veere

Veere is een prachtige historische stad op nog geen half uur fietsen van Villa Magnolia. De schilderachtige route komt langs bossen, landerijen en het Veerse Meer. Als u in Veere aankomt, kan het even lijken alsof u een reis terug in de tijd heeft gemaakt. Er wordt wel gezegd dat Veere het mooiste stadje van Nederland is, en wij zijn het met die stemmen eens. Het historisch centrum is ontstaan toen in de 16e eeuw de Schotten Veere en haar haven als uitvalsbasis gingen gebruiken voor de wolhandel. Toentertijd waren 300 van de 3000 inwoners Schots. Gedurende de tachtigjarige oorlog protesteerde de stad tegen het regime van de Hertog van Alva en sloot zich aan bij de Republiek der Nederlanden, waar zij een centrale rol innam.
Vandaag de dag kunt u genieten van de karakteristieke huizen en gebouwen die ontstaan zijn tijdens de gloriedagen van Veere. De inwoners van Veere zijn erg trots op hun stad en zorgen er dan ook voor dat de authenticiteit bewaard blijft. Zo vindt u geen grote winkelketens in het centrum, maar unieke winkels met ambachtelijke producten, antiek en kunst. Het voormalig stadhuis is inmiddels een museum dat gecombineerd met een bezoek aan de Grote Kerk de perfecte introductie geeft tot de geschiedenis van Veere. Veere heeft een jachthaven waarvandaan ieder uur rondvaarten vertrekken. Ook is er een pont voor fietsen, waarmee u het Veerse Meer kunt oversteken. Na een lange dag wandelen is het heerlijk om neer te strijken op een van de vele terrassen en te genieten van de gastronomische cultuur van Zeeland. We raden u wel aan om tijdens een bezoek aan Veere comfortabele schoenen te dragen, de straten zijn geplaveid met kinderkopjes.